dinsdag 15 december 2009

Charlotte Mutsaers wint P.C. Hoofdprijs 2010


Gisteren raakte bekend dat Charlotte Mutsaers de P.C. Hooft-prijs 2010 heeft gewonnen. Hiermee is ze de allereerste vrouw sinds 1983 (toen won Hella S. Haasse) die deze belangrijke literaire oeuvreprijs voor proza in ontvangst mag nemen.De P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde behoort tot de belangrijke literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied. Deze oeuvreprijs wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie.

Mutsaers' werk is een groot impliciet pleidooi voor de verwondering, de betovering, de onbevangenheid, het enthousiasme. Haar proza is onmiskenbaar het werk van een dubbeltalent. Zo geduldig als een schilder de materiële wereld beklopt en aftast, zo precies plooit Mutsaers haar teksten rondom concrete voorwerpen als een rok, een dennenappel of een mobiele telefoon.
Charlotte Mutsaers krijgt de prijs dan wel voor haar verhalend proza, maar het is onmogelijk om haar romans los te denken van essaybundels als Paardejam en Zeepijn. Haar speelse essayistiek ligt in het verlengde van haar verhalend proza, en vice versa.


Uit het juryrapport.
Bekijk hier welke boeken van haar in onze bib te vinden zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten