woensdag 13 januari 2010

Redder dagboeken van Anne Frank overleden


Miep Gies, die geldt als de redster van het dagboek van Anne Frank, is op 100-jarige leeftijd overleden. Ze zorgde er in 1944 voor dat het dagboek van Anne Frank uit handen van de Duitsers bleef.
Miep werkte tijdens WO II als secretaresse bij Otto Frank toen die aan Gies vertelde dat hij en zijn gezin moesten onderduiken. Gies was direct bereid om hen tijdens de onderduik te voorzien van eten en nieuws. Van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944 vormde Gies een team van helpers voor de acht joodse onderduikers in het Achterhuis aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam. In hetzelfde pand was aan de voorzijde het kantoor van Otto Frank gevestigd.
Na het verraad en het wegvoeren van de onderduikers zorgden Gies en haar collega Bep dat het dagboek van Anne Frank uit Duitse handen bleef. Gies bewaarde Annes schrijfsels ongelezen in een lade van haar bureau en gaf ze na de oorlog aan Annes vader Otto die als enige van de acht de concentratiekampen overleefde. Hij zorgde ervoor dat Annes erfenis in 1947 werd uitgegeven onder de titel Het Achterhuis.
Van dit boek werd vertaald in 55 talen en is meer dan 20 miljoen keer verkocht. Hierdoor kreeg ook Gies wereldwijde bekendheid. Gies schreef zelf "Herinneringen aan Anne Frank", een boek dat als aanvulling op de dagboeken kan gezien worden. Ze ontving meerdere onderscheidingen en in 1995 werd zij Ridder in de Orde van Oranje Nassau.Gies woonde tot kort voor haar dood in goede gezondheid in West-Friesland. Sinds het overlijden van haar man in 1993 trad zij niet meer in de openbaarheid. Bekijk hier de website van en over Miep Gies , het item uit het nieuws en bekijk hier al onze materialen met als onderwerp Anne Frank.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten