maandag 26 april 2010

Cees Nooteboom wint Gouden Uil

Gisteren zijn de winnaars van de Gouden Uil bekend gemaakt. De Gouden Uil Literatuurprijs gaat enigszins verrassend naar Cees Nooteboom voor zijn verhalenbundel ’s Nachts komen de vossen. De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs is voor Ditte Merle met  Wild verliefd. Tom Lanoye kaapt met Sprakeloos de Gouden Uil Prijs van de Lezer weg. De Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer is voor Marita de Sterck met De hondeneters.



“’s Nachts komen de vossen” bevat acht verhalen in een uitheems decor. Verleden, afscheid en dood, en dus ook de pijnlijke herinneringen aan de intense en raadselachtige momenten in een leven, zijn aan de orde in deze verhalen. Beelden wisselen af met beschouwingen en lijken in de omcirkeling van het onzegbare sterk bij zijn poëzie aan te sluiten. Maar het blijven wel uitstekende, fijnzinnige, ietwat “spooky” verhalen.
De winnaars van De Gouden Uil Literatuurprijs en De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs ontvangen elk 25000 euro. De genomineerden van deze twee prijzen ontvangen elk 1500 euro. De trofeeën van De Gouden Uil werden ontworpen door Ever Meulen. De winnende auteurs van de Prijs van de Lezer en Prijs van de Jonge Lezer gaan naar huis met een originele tekening van Ever Meulen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten