maandag 31 mei 2010

Acteur Dennis Hopper overleden

De Hollywoodacteur Dennis Hopper is afgelopen zaterdag op 74-jarige leeftijd gestorven. Hopper leed aan prostaatkanker en is overleden aan complicaties van de ziekte. Dat heeft een vriend van Hopper bekendgemaakt. Hij werd vooral bekend door zijn vertolkingen in "Easy rider", "Blue Velvet" en "Apocalypse Now". Klik hier om een samenvatting van Hopper's voornaamste vertolkingen te bekijken. Bekijk hier alle films in onze collectie waarin Hopper meespeelt.


Hopper heeft er in Hollywood een carrière van meer dan 50 jaar opzitten. Hij raakte bij het grote publiek bekend als regisseur en acteur in de klassieker "Easy rider" in 1969, samen met Peter Fonda. Jack Nicholson speelde een belangrijke bijrol in de film, het zou zijn doorbraak worden. Hopper en Fonda kregen in 1970 ook een Oscar-nominatie voor het scenario van de film. De Oscar wonnen ze niet, maar wel meer dan 15 andere filmprijzen, onder andere de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes.
De film gaat over twee motorrijders, Billy en Captain America, die een drugsdeal sluiten om rijk te worden en zo voor altijd "vrij" te zijn. Het grootste gedeelte van de film reizen de twee door Amerika. "Easy rider" kreeg al snel een cultstatus omdat de film afkomstig is uit de protestcultuur van de hippies en ingaat op jeugdcultuur. Ook het gebruik van drugs en het geweld in de film waren tot dan toe eerder zeldzaam.
Dennis Hopper speelde ook mee in "Rebel without a cause" (1955) , "Apocalypse now" (1979) en "Blue velvet" (1986). Meer recente films met de man zijn "The piano player" (2005), "Elegy" (2009) en "Palermo shooting" (2008). Hij had in 2001 ook een gastrol in de tv-serie "24".
Vorig jaar stopte Hopper met zijn acteerwerk toen werd vastgesteld dat hij prostaatkanker had. In januari dit jaar volgde het verdict dat hij terminaal ziek was. Op 26 maart dit jaar kreeg Hopper nog een ster op de Hollywood Walk of Fame (foto). Hij was toen al erg verzwakt.
Hopper won zo'n vijftien filmprijzen in zijn carriére, waaronder een Palm d'Or voor Easy Rider. Ook kreeg hij een Razzie Award (prijs voor slecht acteerwerk) voor zijn bijrol in Waterworld. Naast zijn filmwerk was Hopper ook actief als beeldend kunstenaar; hij werkte hij als fotograaf, kunstschilder en beeldhouwer. Hij maakte onder andere de hoes van de plaat River Deep - Mountain High van Ike & Tina Turner. In 2001 werd zijn werk tentoongesteld in het Stedelijk Museum Amsterdam. Hopper trouwde in totaal vijf keer. Bij zijn sterven was hij nog getrouwd met de 42-jarige Victoria Duffy, met wie hij in een scheiding lag. Bij haar had hij een zes jaar oud dochtertje.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten