dinsdag 8 juni 2010

De boomhut is mooist geïllustreerde jeugdboek van 2010

"De Boomhut" van Ronald Tolman en zijn dochter Marije is dit jaar bekroond met het Gouden Penseel 2010, de prijs voor het mooist geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar. Dat heeft de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) zopas bekend gemaakt.
""De boomhut" is een tekstloos prentenboek waarvan de tekeningen gelezen’ kunnen worden", aldus de jury. Marije Tolman (1976) heeft al verscheidene prentenboeken op haar naam staan. Voor dit bekroonde boek, over een ijsbeer en een bruine beer die in een boomhut klimmen, werkte ze samen met haar vader Ronald Tolman (1948). Hij is beeldhouwer, schilder en graficus en maakte voor het boek van zijn dochter boomschetsen als achtergrond. De Zilveren Penselen gaan dit jaar naar twee Vlamingen: "Fluit zoals je bent", geïllustreerd door Carll Cneut, en "Een wel heel bijzondere kerst", met tekeningen van Geert Vervaeke.


De Penseeljury was verheugd met het zeer diverse aanbod. Er viel wat te kiezen. Unaniem werd Goud toegekend aan "De boomhut", een tekstloos prentenboek waarvan de tekeningen volgens de jury ‘gelezen’ kunnen worden. Eerder werd het al bekroond met de Bologna Ragazzi Award en het haalde de shortlist van de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs.De Penselen zullen worden uitgereikt op de eerste dag van de Kinderboekenweek, woensdag 6 oktober, in het Rijksmuseum te Amsterdam. De jury vond het aantal uitbundig geïllustreerde uitgaven en de groeiende aandacht voor vormgeving in zowel prentenboeken als informatieve boeken opvallend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten