donderdag 7 oktober 2010

Daan Remmerts de Vries wint Gouden Griffel

Daan Remmerts de Vries is de winnaar van de Gouden Griffel 2010, de jaarlijkse prijs voor het mooiste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek. Deze week werd de Gouden Griffel uitgereikt op het Kinderboekenbal in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Daan Remmerts de Vries won eerder al deze onderscheiding. Deze keer won hij met zijn boek Voordat jij er was, geïllustreerd door Philip Hopman en uitgegeven bij Querido. Het is een fantasierijke versie van het scheppingsverhaal voor kinderen vanaf zes jaar. Bekijk hier alle werken in ons bezit van de winnende schrijver en hier of het bekroonde boek uitleenbaar is.De jury roemde Voordat jij er was om ´de trefzekere stijl, de zwierige en subtiele illustraties en de onnadrukkelijke filosofische laag, waarmee een originele en creatieve twist wordt gegeven aan één van de oudste verhalen ter wereld´.
Daan Remmerts de Vries komt uit een gezin waar veel gelezen werd en altijd tekenmateriaal aanwezig was. Het was logisch dat hij ging schrijven én tekenen. Zijn eerste boek, Zippy en Slos, ging over zijn twee katten. Hij maakte er bijzondere linoleumsneden bij.
Hij kreeg twee keer een Vlag en Wimpel, voor zijn illustraties in Mijn tuin, mijn tuin met tekst van Ted van Lieshout (1997) en in 2001 kreeg hij van de griffeljury (dus voor de tekst) een Vlag en Wimpel voor Willis. In 2003 won hij zijn eerste Gouden Griffel met Godje. In 2005 leverde De Noordenwindheks hem een Zilveren Griffel op. Bij de andere kanshebbers voor de Gouden Griffel dit jaar waren onder meer Gerda Dendooven en Edward van de Vendel.
De Griffeljury bestond uit: Gerlien van Dalen (voorzitter), Inger Bos, Eva Riem, Annemarie Terhell en Jasmijn Verhees; de penseeljury uit Wim Pijbes (voorzitter), Irma Boom, Clementine Vrooland, Karen Bertrams en Ans Meens.
Bron: Leesplein, Villa Kakelbont

Geen opmerkingen:

Een reactie posten