vrijdag 1 oktober 2010

Wetterse wint illustratorenwedstrijd

De in Wetteren wonende illustrator Kaatje Vermeire (29) heeft de belangrijke illustratorenwedstrijd Grote Prijs van Picturale 2010 gewonnen. De wedstrijd werd voor de vijfde keer georganiseerd door vzw. Picturale en de gemeente Ronse en valt samen met de organisatie van een heus illustratorenfestival (dit jaar rond Carll Cneut) in Ronse. Vermeire kreeg de prijs voor het boek Mare en de dingen (met tekst van Tine Mortier). ‘Haar fotografische, intimistische, universele beelden betwistten de wedstrijd. Het verdient lof als je erin slaagt een zo mistroostig thema als dementie op te lichten. Elke oerprent slaat je met fenomenale kracht in het gezicht’, aldus de jury. Vermeire, die in 2007 debuteerde met De vrouw en het jongetje (met tekst van Geert De Kockere) heeft met Carll Cneut een gerenomeerde mentor aan haar zijde. De prijs levert 1000 euro op en een overzichtstentoonstelling tijdens de volgende editie van Picturale. Bekijk hier al haar werken in onze bib.

De tweejaarlijkse illustratieprijs, die eerder werd gewonnen door de gevestigde grote namen Klaas Verplancke, Kristien Aertssen en Carll Cneut, gaat dit jaar naar de jonge Kaatje Vermeire voor haar illustraties in het onlangs verschenen Mare en de dingen van Tine Mortier. In het juryrapport beklemtoont de jury, die dit jaar bestond uit Jelle Van Riet (voorzitter), Carl Cneutt, Brigitte Decock, Jan Leconte, Jan Smeekens en Dirk Terryn, dat veel inzendingen voor de prijs dit jaar ‘van straf niveau’ waren: ‘Divers bovendien, niet alleen in hun techniek, maar ook in hun toon, hun kleur, hun zegging: zij verschenen aan de start met zowel abstracte als decoratieve, anekdotische als absurdistische beelden. Voor dit soort getalenteerde spelers, zo merkte de jury, is de interesse duidelijk ook buiten de kinderboekenwereld gewekt.
Volgens het juryrapport ging de ‘grand finale’ tussen twee illustratrices: ‘Beiden verleidden zij ons met hun originele, intrigerende, sprekende, gedurfde en tot in het detail uitgewerkte beelden. Hier viel niks aan toe te voegen, niks op af te dingen.’ Een van beiden, Sabien Clement, moest ten slotte de duimen leggen: ‘Helaas vraagt elke goede wedstrijd een winnaar. Liefst een speler die ook door haar team kansen krijgt om te schitteren. Iemand van wie de beelden door de context en de vormgeving nog krachtiger worden dan ze al zijn. Een sterspeler als Sabien Clement had de jury dan ook graag in een beter team gezien, een team dat evenveel belang hecht aan de uiteindelijke publicatie als zij aan haar illustraties.’ De jury koos uiteindelijk voor de illustraties die Kaatje Vermeire maakte voor Mare en de dingen van Tine Mortier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten