maandag 5 september 2011

Oud- rechter Freddy Troch komt naar Laarne





Net als voorgaande jaren organiseert het samenwerkingsverband De Leesdijk een lezingenreeks, deze keer rond het thema Misdaad en straf. De bibliotheek van Laarne mag de aftrap geven met op 26 september een lezing van Freddy Troch in de nieuwe raadzaal van het gemeentehuis .
Alle lezingen van de starten om 20u.15. De toegang is gratis en inschrijven is niet nodig. Bovendien maakt u kans op een leuke prijs: op alle lezingen worden immers een aantal boeken onder de aanwezigen verloot. Freddy Troch was tot voor een paar maand strafrechter aan de Dendermondse rechtbank. Hij had en heeft een uitgesproken mening over de toekomst van justitie en werd vooral bekend door zijn onderzoek naar de Bende van Nijvel.



De Laarnse bib ontvangt oud-rechter Freddy Troch die in de jaren '80 vooral bekend raakte als onderzoeksrechter in de zaak rond de Bende van Nijvel en later voorzitter werd van het Comité P. Nadien, tijdens zijn periode als strafrechter in Dendermonde, gaf hij regelmatig openlijk kritiek op de wetgevende macht en werd hij het gezicht van Dendermondse rechtbank. Tot zijn pensioen afgelopen voorjaar was hij ook lid van de Commissie voor de Modernisering van de Rechterlijke Orde. Hij was in de voorbije decennia een opgemerkt figuur in het Belgisch justitieapparaat en besloot enkele maanden geleden vervroegd met pensioen te gaan. Naar aanleiding hiervan gaf Troch verschillende interviews (oa. in Humo en De Morgen) waarin hij zijn visie op justitie en het beleid duidde. Op 26 september krijgt U in het Laarnse gemeentehuis de unieke kans om te luisteren naar zijn verhaal.

Andere interessante lezingen om bij te wonen zijn:
  • 3 oktober 2011: Lisbeth Torfs van Slachtofferhulp in de bibliotheek van Lebbeke
  • 10 oktober 2011: Dirk Maes van het slachtofferidentificatieteam in de bibliotheek van Schellebelle
  • 17 oktober: Alain Remue van de cel Vermiste Personen in het Cultureel Centrum Jan Tervaert in Hamme
  • 24 oktober: Kathelijne De Brauwer, schrijfster van 'Dood van een non' in de bibliotheek van Dendermonde
  • 7 november: VRT-journaliste Caroline Van den Berghe in de Jan Praetzaal in Zele
  • 14 november: gerechtsjournalist Gust Verwerft in de bibliotheek van Wetteren
  • 21 november: Marjan Cochez over terdoodveroordeelden in de bibliotheek te Buggenhout
  • 28 november: assisenadvocaat Piet Van Eeckhaut in de bibliotheek van Berlare.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten