maandag 19 september 2011

Stefaan Van Laere schreef boek "De leeuw van Vlaanderen" over Albert Van Damme

In oktober 2011 verschijnt bij uitgeverij Bola Editions het boek "Albert Van Damme: de leeuw van Laarne" van Stefaan Van Laere. In dit boek beschrijft de auteur, zelf opgegroeid in Laarne, hoe hij als kind gefascineerd zat toe te kijken hoe Albert Van Damme in 1974 wereldkampioen wielrennen werd.
Zowel in de bib te Laarne als in het filiaal te Kalken zal een exemplaar ter beschikking liggen. Reserveren kan nu al telefonisch, via mail of in de bib. Er snel bij zijn is de boodschap.

Het boek bevat uniek beeldmateriaal uit het persoonlijke archief van Albert Van Damme en is de weerslag van de vele gesprekken die de auteur met de meest bekende inwoner van Laarne en tal van ex-renners en personen uit zijn omgeving had.
Albert (Berten) van Damme (Laarne, 1 december 1940) is een voormalig Belgisch veldrijder. Hij was één van de beste naoorlogse veldrijders. Hij won 109 individuele wedstrijden en won tussen 1963 en 1973, zesmaal het Belgisch kampioenschap veldrijden, tijdens een loopbaan die liep van 1959 tot 1978. Hij was actief in de periode van de gebroeders Eric en Roger De Vlaeminck. Die onderlinge strijd verdeelde sportminnend Vlaanderen dikwijls in twee kampen. Twee strijdende familieduo's tegen elkaar, want zijn broer Daniël Van Damme was eveneens veldrijder. Albert Van Damme had niet het zuivere talent van Eric De Vlaeminck, maar wist zich door zijn tomeloze inzet en karakter te onderscheiden. Zijn bijnaam was dan ook de 'Leeuw van Laarne'.
Berten Van Damme's belangrijkste zege was in 1974, toen hij wereldkampioen veldrijden werd in het Spaanse Vera de Bidasoa, in 1970 en 1971 stond hij op plaats twee op het erepodium bij dit kampioenschap. In oktober 2011 wordt in zijn geboortedorp Laarne de eerste Albert Van Damma A-veldrit gereden. Tevens wordt dan het boek 'Albert Van Damme - de Leeuw van Laarne' van auteur Stefaan Van Laere (Bola Editions) voorgesteld.

1 opmerking:

  1. Een boek over de Leeuw van Laarne, geschreven door een dorpsgenoot: iets om zeker te lezen door alle Laarnenaars!

    BeantwoordenVerwijderen