vrijdag 12 oktober 2012

Roel Richelieu Van Londersele wint Laarnse poëzieprijs Melopee

Op 30 september werd in de wapenzaal van het restaurant Kasteel van Laarne de laureaat bekend gemaakt van de 4de Melopee Poëzieprijs. Roel Richelieu Van Londersele, schreef volgens de jury, met Alzheimer het meest beklijvende gedicht van 2011. De gemeente Laarne schenkt als inrichter van deze poëziewedstrijd een geldprijs van 2500 euro aan de winnaar. De poëzieprijs Melopee is uniek in zijn soort en bekroont het meest beklijvende, oorspronkelijk Nederlandstalige gedicht dat (in het voorafgaande jaar) verschenen is in één van de geselecteerde Vlaamse literaire tijdschriften.
Tijdens een academische zitting had professor doctor Frans-Jos Verdoodt, voorzitter van de jury, de eer de nieuwe laureaat bekend te maken. Het winnende gedicht haalde het van twintig andere gedichten die werden opgenomen in een shortlist. Na een objectieve beoordeling via een individueel puntensysteem kwam Alzheimer als winnaar uit de bus. Naar aanleiding van de prijsuitreiking is een bloemlezing uitgegeven met de 21 geselecteerde gedichten. De bundel is verkrijgbaar bij de dienst Vrije Tijd & Jeugd in Laarne en bij het Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent en kost 10 euro. Net als de voorgaande jaren is de bundel ook uitleenbaar in de bibliothek van Laarne en Kalken. 

                                                         Alzheimer
 
er ligt niets in de zeef van de dag
geen spijker, geen hand, geen boek
hij loopt langs de rand van zijn terugkeer
op zoek naar geleefd en geliefd
 
en niets nadert, het gras weigert,
zand rukt op, bomen groeien uit elkaar,
de wilgen staan niet bij de beken
 
hij, de roeier, verlangt naar water:
stroomopwaarts ligt de stad van zijn geheugenRoel Richelieu Van Londersele werd zestig jaar geleden geboren in Ninove. Hij studeerde Germaanse filologie in Gent. Daar gaf hij het literaire tijdschrift Koebel uit, waarin zijn belangrijkste tijdgenoten debuteerden. In 2003 werd hij benoemd tot eerste Gentse stadsdichter. Zijn werk werd opgenomen in talrijke bloemlezingen en hij ontving diverse literaire prijzen zoals de premies van de Poëziedagen te Deurle en van de provincie Oost-Vlaanderen. Verder won hij ook de prijs van de Vlaamse Club Brussel, de Prijs voor Literatuur van de Stad Gent en de Louis Paul Boonprijs. Zijn gedicht Toen ik klein was en onder tafel woonde werd opgenomen in de Gentse poëzieroute in een brons van beeldhouwer MaRf. Andere gedichten werden opgenomen in de poëzieroutes van Oudenburg, Geraardsbergen en Oostende. Het winnende gedicht Alzheimer werd gepubliceerd in Het Liegend Konijn 1.
Laarne gaat voor kwaliteit
Met de vierde jaargang van de poëzieprijs Melopee toont Laarne dat het inspanningen blijft doen om de kunstenaar bij het grotere publiek te brengen. Deze continuïteit vormt een belangrijke stap in de groei van de poëzieprijs. Door zowel de dichters, de tijdschriften en de bevolking uit te blijven dagen, kunnen nieuwe en waardevolle relaties en contacten ontstaan. Daarom wil Laarne ook in de toekomst blijven investeren in Melopee.
 
Voor meer informatie kunt u de dienst Vrije Tijd & Jeugd Laarne contacteren:
Dorpsstraat 2, B – 9270 Laarne
Hendrika Van Orshoven
09/ 365 46 26 / jeugd.cultuur@laarne.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten