zaterdag 5 oktober 2013

Kom binnen en zet U... op onze verwendag

Het is ondertussen een traditie geworden: in het kader van de Bibliotheekweek leggen de bibliotheken van De Leesdijk hun lezers in de watten tijdens de Verwendag op zaterdag 12 oktober tussen 10u. en 12u.30. Dit jaar neemt het initiatief uitbreiding dankzij de samenwerking met de Erfgoedcel Land van Dendermonde en de partners van Ontbijt met een verhaal. Om 10u.30 en 11u.30 worden verhalen van veraf en dichtbij verteld. Het volksverhaal van veraf situeert zich in Brazilië (incl. beeld en salsamuziek) en dichtbij vertelt Caroline Martens over de Laarnse heksen. Om 11u. is er de officiële ingebruikname van het zelfuitleensysteem. Weet U welke materialen onze burgemeester en onze schepen ontleend? Kom het zelf meemaken...Doorlopend staan 9 lekkere streekproevertjes klaar. Een ideaal moment dus om u door ons te laten verwennen. Het nationaal thema Kom binnen en zet U lijkt speciaal voor ons bedacht. Met de ingebruikname van het zelfuitleensysteem hebben we straks zeker de tijd om naar uw verhaal te luisteren.
Het recept van de Verwendag is genoeg bekend. De lezers kunnen in de negen bibliotheken van De Leesdijk uit elke gemeente een streekproduct proeven. Het aanbod is divers: fruitsap uit Berlare, Malheurbier uit Buggenhout, vlaai uit Dendermonde, Moese patat uit Hamme, peperkoek uit Lebbeke, paardenmelk uit Laarne, koetjesreep uit Wetteren, advocaat uit Wichelen en geitenkaas uit Zele.
Wie op zaterdag 12 oktober langsloopt in de bibliotheek krijgt niet alleen streekproducten voorgeschoteld, maar ook volksverhalen!
Caroline Martens vertelt een volksverhaal over de Laarnse heksen en een verteller van vreemde origine koppelt daar een verhaal uit zijn/haar cultuur aan. Bij ons kleurt het verhaal Braziliaans: Peireira da Chàcara is een traditioneel carnavalgroep van de stad Mariana in Minas Gerais, Brasil. De groep bestaat sinds 1846, de traditie wordt naar elke volgende generatie doorgegeven. aan de hand van beeldmateriaal en salsamuziek wordt dit verhaal gekleurd. Tijdens de activiteiten is er randanimatie voor kinderen voorzien.
 
Culinaire zakagenda
In het kader van de Verwendag en haar project Heerlijk Erfgoed (rond streekgerechten, -producten en culinaire dynastieën) geeft de Erfgoedcel Land van Dendermonde een culinaire zakagenda uit voor 2014. Daarin staan naast erfgoed-, cultuur- en bibactiviteiten per gemeente een typisch recept of een gerecht met een streekproduct en een aantal culinaire faits divers uit de regio. Kortom een echt hebbeding voor in de boeken- of handtas, gewoon in je achterzak of voor het aanrecht in de keuken. Want de gerechten zijn haalbaar voor iedereen en brengen een stukje erfgoed opnieuw in de keuken! Naast de recepten, geeft de zakagenda nog andere culinaire geheimen en pareltjes prijs uit het Land van Dendermonde.
De agenda wordt tijdens de Verwendag uitgedeeld.Geen opmerkingen:

Een reactie posten