donderdag 8 januari 2015

Fotogroep Trefpunt toont archieven in de bib


Vanaf januari legt Fotogroep Trefpunt haar volledige archief ter beschikking in de bibliotheek. Om de 2 maand en gedurende 2 jaar zal telkens een deel van het authentieke materiaal ter inzage liggen. Eerder werden alle albums al op cd gezet en uitleenbaar gemaakt voor het grote publiek. Na 2 jaar wordt het materiële archief overgedragen aan de Vereniging voor lokale geschiedenis van Kalken en Laarne (Castellum).Sinds deze week ligt de eerste map met originele foto's uit de periode 1967-1973 ter inzage aan de balie van de Laarnse bibliotheek. Onlangs overhandigden Emiel Fack en Eric De WiIlde van Fotogroep Trefpunt de archiefmap aan Antoon Afschrift van Castellum. Sindsdien worden de archieven druk bekeken door onze bezoekers.


In den beginne’… (halfweg 1967) was er Fotoclub Laarne, de oorspronkelijke naam van de latere Fotogroep Trefpunt.
Lid van het eerste uur Robert De Geest maakte van diverse lokale gebeurtenissen opnamen. Dit gebeurde op diafilm, zodat deze reeds tijdens de allereerste tentoonstelling, met de oktoberkermis, konden geprojecteerd worden.
Het publiek toonde massaal interesse en later werden er avondvullende projecties gegeven (in het toenmalige Gildenhuis), die berucht werden als ‘Echo Laarne’.
Het waren professioneel afgewerkte voorstellingen waarbij pure reportage op een plezante,  relativerende wijze afgewisseld werd met soms compleet verzonnen gebeurtenissen. De enorme hoeveelheid beelden werd toen geleverd door verschillende groepsleden. Ere aan wie ere toekomt, het leeuwenaandeel van de opnamen en reproducties van ons Laarne-archief werden gemaakt door:
Robert De Geest, Hervé Demerre, Eric De Wilde, Emiel Fack, Geert Synnesael en Marc Van Eeckhoute.

Nadat Fotogroep Trefpunt stopte met de publieke voorstellingen, gebeurde er niets meer met de duizenden en duizenden dia’s. Een waardevol archief zag het daglicht niet meer…
Dat veranderde toen Trefpunt met het tijdschrift ‘Beeld&Spraak’ regelmatig bijdragen met foto’s en tekst uit dat dia-archief publiceerden.
In het digitale tijdperk kreeg een en ander een logisch vervolg: Emiel Fack begon het materiële archief te digitaliseren. Het resultaat is een aantal ingescande albums, vol foto’s met de bijhorende teksten, van het Laarne-archief van Fotogroep Trefpunt.
De albums werden op cd gezet en aldus voor iedereen beschikbaar gemaakt.
Het kon de toegankelijkheid van ons archief alleen maar vergroten en wij stellen deze cd’s in de bibliotheek ter beschikking.

Vanaf januari 2015 tot december 2017 liggen om beurt de albums ter inzage in de bibliotheek. De cd’s zijn nog steeds uitleenbaar. Na 2017 blijft het materiële archief ter beschikking via Castellum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten