maandag 26 april 2010

Bart Moeyaert teleurgesteld over uitreiking Gouden Uil-prijzen

Gisteravond schonk Cobra tv op Canvas aandacht aan de uitreiking van de Gouden Uil-prijzen. Schrijver Bart Moeyaert is alvast zwaar teleurgesteld in de toon van het gesprek dat Frieda van Wijck had met de laureaten van de Gouden Uil Jeugdliteratuur.
De Gouden Uil 2010Ze hadden nochtans beterschap beloofd bij de VRT. Vorig jaar werd de uitreiking van de Gouden Uil live uitgezonden in Ter Zake, en die uitzending stuitte op veel kritiek. De aanwezigen beleefden niet zo'n geweldige avond. De uitreiking werd om de haverklap onderbroken, omdat ze zich moest plooien naar de wetten van live televisie. Bovendien kwam de jeugdliteratuur gewoon niet aan bod. Maar dit jaar bleek het voor Bart Moeyaert opnieuw een teleurstelling.


Juryvoorzitster Jelle van Riet vestigde vorig jaar in De Standaard de aandacht op het schrijnende gebrek aan belangstelling voor de uitreiking van de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs. "Nu de prijsuitreiking niet langer rechtstreeks op de televisie wordt uitgezonden, dreigt één Uil een stille dood te sterven: die van de jeugd ofte Onze Toekomst!" De VRT had dus beterschap beloofd. "Het moet opnieuw een feest worden ter ere van de schrijvers en de genodigden", zegde Renilde Weyns van VRT. Na de uitzending van gisteravond is het duidelijk dat daar – alvast voor wat de Gouden Uil Jeugdliteratuur betreft – niet veel van in huis is gekomen. Bart Moeyaert heeft het er vandaag over in zijn blog. Hij is niet eens boos, maar vooral teleurgesteld, onder meer in presentatrice Frieda van Wijck. In haar vragen klonk haar onbegrip door: ze beschouwt kinder- en jeugdliteratuur blijkbaar als een noodzakelijk kwaad.
Gloeien van schaamte
"Wat een dom gesprek heb ik moeten zien", schrijft Moeyaert. "Ik vind dat ze (Frieda van Wijck nvdr) nog jarenlang moet gloeien van schaamte als ze terugdenkt aan het moment dat ze na de Gouden Uil 2010 een gesprek met de twee winnaars in de categorie kinder- en jeugdliteratuur afsloot met de onvergetelijke vraag: ‘Je blijft dus kinder- en jeugdboeken schrijven?’ Ze moet nog jarenlang rechtop zitten in bed als ze terugdenkt aan de idiootste vraag die er ooit aan een schrijver is gesteld."
Zijn integrale teleurstelling kun je nalezen op de blog van Bart Moeyaert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten