donderdag 3 juni 2010

Gouden Strop voor debuterende Vlaming

De Vlaamse schrijver Bram Dehouck heeft zopas voor zijn boek "De minzame moordenaar" de Gouden Strop gekregen, dat is de jaarlijkse prijs voor de beste misdaadroman van het voorbije jaar. De prijs betekent meteen de aanloop in van de Zomer van het Spannende Boek (vanaf 15 juni). De winnaar krijgt 10.000 euro.
Juryvoorzitter van De Gouden Strop Koos Postema deed nog een duit in het zakje: “De minzame moordenaar is verrassend van opzet, compact en kundig geschreven [...] Een debuut dat meteen meesterschap bewijst.”
In de Amsterdamse Melkweg werd als aanloop naar de Zomer van het Spannende Boek de winnaar van De Gouden Strop bekendgemaakt. De prijs ging naar "De minzame moordenaar" van de debuterende Vlaming Bram Dehouck. "Ik ben verbijsterd," stamelde Bram Dehouck tegen presentator Isolde Hallensleben. "Ik had gehoopt op de Schaduwprijs, maar de Strop..." De jury van de Gouden Strop was het snel met elkaar eens volgens voorzitter Koos Postema. Volgens de jury weet Dehouck de spanning van het begin tot het einde vast te houden in zijn boek. Lees hier het juryrapport.
Pikant detail: nog geen kwartier eerder kreeg hij uit handen van Marion Pauw, winnaar van De Gouden Strop 2009, ook al de Schaduwprijs overhandigd.  
De Schaduwprijs is de prijs voor de beste, spannende oorspronkelijk Nederlandstalige debuutroman en werd in 1997 ingesteld door het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) om aankomende schrijvers in het genre te stimuleren. Marion Pauw prees Dehouck namens de jury van de Schaduwprijs: “De jury koos voor een schrijver die het woord hanteert als een componist, een stilist. [...] Dit debuut is een must voor fijnproevers [...].”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten