dinsdag 31 augustus 2010

Baantjer laat De Cock verweesd achter

Schrijver Appie (Albert Cornelis) Baantjer is op 86-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. Dat heeft zijn uitgeverij maandag meegedeeld.
Baantjer werd op 16 september 1923 geboren op Urk. Hij werd vooral bekend met zijn boekenreeks rond rechercheur De Cock. Van deze reeks zijn er ruim zeven miljoen verkocht.
Naar aanleiding van de boeken is ook een televisieserie gemaakt waarin acteur Piet Römer de hoofdrol vertolkte. In Vlaanderen loopt de tv-serie momenteel (opnieuw) op Eén (VRT).
Baantjer werkte zelf tientallen jaren bij de Amsterdamse politie, waarvan vele op het bureau Warmoesstraat. Baantjers eerste verhaal '5 x 8...grijpt in' verscheen in 1958.
 
Het karakter van rechercheur de Cock, met cee-oo-cee-kaa, dook voor het eerst op in het boek 'Een strop voor Bobby', maar kreeg pas definitief vorm in 'De Cock en de wurger op zondag'. Dat werk verscheen in 1965.
Volgens de Uitgever werd begin augustus bij de auteur een agressieve vorm van slokdarmkanker geconstateerd. De laatste dagen werd Baantjer verzorgd in een hospice in Alkmaar omringd door zijn dierbaren.
Op vrijdag 3 september wordt er een condoleancebijeenkomst gehouden in de Bonifatiuskerk in Medemblik. Volgens de bekendmaking van Uitgeverij De Fontein is deze toegankelijk voor iedereen die Appie Baantjer een warm hart toedraagt.
De schrijver en oud-politieman zal in besloten kring worden begraven. Baantjer trouwde in 1952 met Marretje van der Vaart. Zij overleed in 2007 op 78-jarige leeftijd.
© standaard.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten