dinsdag 7 september 2010

Informatieve dvd's voortaan opgesteld bij informatieve boekenSinds kort staan al onze documentaires en informatieve dvd's opgesteld bij de informatieve boeken en niet langer bij de speelfilms. We kozen eerder al om geleidelijk aan te kiezen voor wat in bibliotheektermen een "geïntegreerde opstelling" wordt genoemd. Het komt erop neer dat alle informatieve materialen over eenzelfde onderwerp op dezelfde plaats staan. Zoekt u bv. iets over verbouwen? Dan zal u op deze plank niet alleen boeken vinden, maar ook tijdschriften, folders, cd-roms en sinds kort dus ook informatieve dvd's. Dit moet het eenvoudiger maken om u een zo volledig mogelijk informatief aanbod aan te bieden, los van het soort materiaal (boek, folder, dvd, ...). Omdat onze collectie speelfilms heel wat verfilmde boeken bevat, stellen we ook steeds enkele boeken met de verfilming ervan tentoon. U vindt onze selectie aan de achterwand van de dvd-aanwinsten.
Alle materialen met betrekking tot de gemeente (Kalkense Meersen, kasteel,...) staan voortaan ook op één afzonderlijk rekje achteraan in de bib. Zoeken wordt zo nog eenvoudiger.

De documentaires (dvd's) kregen eerder al dezelfde etikettering dan de informatieve boeken en staan niet langer naast de speelfilms maar bij de informatieve boeken. De etikettering is voor alle informatieve boeken sinds oktober vorig jaar volgens het ZIZO-systeem. Dit betekent dat informatieve werken aan de hand van pictogrammen per onderwerp (ook met vermelding van uitgavejaar en auteur) worden onderverdeeld. Tot vorig jaar was dat met een onduidelijk cijfersysteem (SISO). We wachten nu enkel nog op (een deel van de) aanwijsbordjes om het zoeken nog makkelijker te maken. In het filiaal in Kalken zijn we nog bezig met de heretikettering. We hopen deze zo gauw als mogelijk klaar te hebben. Aan de uitleningen merken we alvast dat de informatieve werken meer uitgeleend worden.
Verfilmde boeken hebben steeds veel aandacht gekregen in onze filmcollectie. Voortaan stellen we permanent enkele opmerkelijke verfilming met het originele boek tentoon op de achterwand van het aanwinstenrek voor dvd's. U kan dan zelf beslissen: het boek of de film (of allebei).
Omdat boeken over Laarne op verschillende plaatsen in onze collectie terug te vinden waren (de Kalkense Meersen bij natuur, het kasteel bij gebouwen,...) hebben we gekozen voor veel eenvoudiger oplossing. Alle boeken met betrekking tot Laarne of Kalken staan samen opgesteld op 1 rekje achteraan in de bib. Meteen hebben we er tijdschrift Castellum en alle andere nuttige info over de gemeente geplaatst. Wist u dat u er alle persartikelen over de gemeente kan raadplegen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten