dinsdag 21 december 2010

Kalkense jeugdauteur Henri van Daele overleden

De Kalkense jeugdschrijver Henri van Daele is gisteren in zijn woning in Kalken overleden. Hij was al een tijd ziek en is 64 jaar geworden. Van Daele is bekend van boeken als Pitjemoer (over zijn grootvader), De heksenschool en Prinsessen en zo. In Kalken was hij een geliefde en graaggeziene man, steeds met de pijp bij de hand. Van Daele hield niet van de term "jeugdschrijver", maar wilde vooral gewoon vertellen. Naast jeugdboeken, schreef hij ook enkele werken over de Belgische vorstenhuis en maakte hij bewerkingen van Vlaamse klassiekers als Tijl Uilenspiegel. Hij werd woensdag 29 december begraven in Zele, waar hij is geboren en opgroeide. Marita de Sterck, Norbert Vranckx en Willy Schuyesmans lazen tijdens de dienst voor uit het werk van de Kalkense auteur. Ed Franck sprak een in memoriam uit die U hier kan lezen. Bekijk hier alle werken van Henri van Daele in ons bezit en hier zijn website.


Van Daele begon met het schrijven van cursiefjes. Als schrijver debuteerde hij in de reeks Vlaamse Filmpjes. Van Daele werkte ook als scenarioschrijver voor strips, als vertaler, als copywriter en als journalist. Zijn boeken werden erg vaak bekroond. In 1983 kreeg hij de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Jeugdliteratuur. Zijn werk werd onder meer vertaald in het Duits, het Frans, het Engels, het Noors en het Spaans en sinds dit jaar ook in het Chinees. Zelf bewerkte hij ook klassieke verhalen als Tijl Uilenspiegel en Reinaert de vos en vertaalde hij boeken van buitenlandse auteurs. In 2007 ontving hij het ereteken "Ridder in de Kroonorde".   Van Daele wordt op woensdag 29 december om 11.30 uur begraven in de kerk Sint-Lutgerus in Zele. Majo de Saedeleer, voormalig directeur van het Nationaal Centrum voor Jeugdliteratuur en directeur van Stichting Lezen, gedenkt auteur Henri van Daele op haar eigen manier via deze link. Eind de jaren '90 nodigde onze bibliotheek Henri Van Daele uit op het gemeentehuis voor een huldiging na het krijgen van een zoveelste onderscheiding. Hierbij enkele sfeerbeelden van toen.


Henri Van Daele gezeten tussen toenmalig burgemeester Dierickx (links) en schepen van cultuur De Corte (rechts)bron: De Redactie, Stichting Lezen, Villa Kakelbont

Geen opmerkingen:

Een reactie posten