dinsdag 11 januari 2011

De nacht staat centraal op Gedichtendag

In deze wintermaand belichten wij in de bib de nacht. Mooi, boeiend, mysterieus, romantisch, gevaarlijk, feestelijk, sprookjesachtig… : laat u verrassen door de geheimen van de nacht! De nacht is ook het thema van de Gedichtendag op donderdag 27 januari. Die dag worden de winnaars bekend gemaakt van de Herman de Coninckprijs. Een vakjury bekroont de beste oorspronkelijke Nederlandstalige dichtbundel van een Vlaamse dichter van het afgelopen jaar met € 6.000. Het beste poëziedebuut krijgt € 1.000. In onze bib krijgt u de hele maand gedichten mee uit de genomineerde bundels. U kan zelf ook stemmen op uw favoriet van 14 tot 21 januari via www.boek.be. De genomineerde bundels zijn:

 -De val van vrije dagen / Stefan Hertmans
-Hoe is ‘t / Joke van Leeuwen  
-Geheimen van Grzimek / Johan de Boose
-Studie van de schaduw / Marc Tritsmans  
-Het is niet de lava / Marleen de Crée

Ook naar aanleiding van Gedichtendag organiseert het Schrijfsalon een vertelavond vol proza en poëzie op vrijdag 28 januari om 20u. in Gasthof 't Haeseveld in Sint-Amandsberg. Onder andere de Laarnse dichters Emiel Fack en Arsizoë lezen er voor uit eigen werk. Meer info op 0475/52.17.26 of schrijfsalon@zonmaan.be. In de bib staat de poëzie (ook die van Laarnse bodem) extra in de kijker.

Remco Campert schrijft Gedichtendagbundel:


Ieder jaar schrijft een bekende dichter ter gelegenheid van Gedichtendag de Gedichtendagbundel. Remco Campert schrijft op uitnodiging van Stichting Poetry International en Stichting Lezen Vlaanderen de Gedichtendagbundel 2011. De bundel zal zo'n tien nieuwe gedichten bevatten en is vanaf Gedichtendag voor € 2,50 te koop in de boekhandel.
Eerdere Gedichtendagbundels werden geschreven door dichters als Tsjêbbe Hettnga, Antjie Krog, Mark Boog, Leonard Nolens, Gerrit Kouwenaar, Rutger Kopland, Eva Gerlach, Hugo Claus, Judith Herzberg en Toon Tellegen. Hun bundels werden in hoge oplage gedrukt en waren meestal snel uitverkocht.
De Gedichtendagbundel van Remco Campert verschijnt i.s.m. De Bezige Bij.
 
Foto © Keke Keukelaar

Uit  Een oud geluid, de gedichtendagbundel van Remco Campert, trakteren wij alvast met het volgende gedicht:
Forgotten Fields

Of ik wel goed voor mezelf zorg
is haar vraag in het café
waar ik traag te drinken zit

ik knik heftig bevestigend
want dat moet je doen
als je oud bent

en wij op de inhoud van mijn boodschappentas:
een meeneemmaaltijd boerenkool met worst
de avondbladen vol werelds krakeel
een slof sigaretten als pistolen in de oorlog
en een fles wijn uit Portugal
genoemd naar vergeten veldjes
nooit in het kadaster opgenomen
en waar ik ooit heen zal gaan

Remco Campert (uit: Een oud geluid, de gedichtendagbundel 2011)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten