zaterdag 22 januari 2011

Tiny en de overleden tekenaar

Marcel Marlier, de tekenaar van de Tiny-boeken, is dinsdag op 80-jarige leeftijd overleden. Dat schreven gisteren verschillende Franstalige media op hun websites. Tiny betekent voor heel veel mensen pure nostalgie naar hun kindertijd door de onschuldige avonturen, gedrengd in romantische pasteltinten. Marlier werd op 18 november 1930 geboren in Herseaux (Moeskroen). Zijn samenwerking met scenarist Gilbert Delahaye startte in 1954, met het boek Martine à la ferme (Tiny op de boerderij). Uiteindelijk werden zestig verhalen van Tiny uitgebracht. Het laatste boek Martine et le Prince mystérieux (Tiny en de mysterieuze prins) verscheen in 2010. In totaal zouden niet minder dan 100 miljoen exemplaren verkocht zijn van de verhalen van Tiny, in vijftien verschillende landen. Scenarist Gilbert Delahaye was in 1997 al om het leven gekomen. In Doornik werd in 2004 nog een standbeeld opgericht ter ere van de twee geestelijke vaders van Tiny. Bekijk hier alle Tiny-boeken in ons bezit.

De dood van Marlier betekent ook het einde van de reeks: 'Marlier heeft geen enkele regeling getroffen om in zijn opvolging te voorzien', zegt Monique Dejaifve, directrice van de jeugduitgaven bij uitgeverij Casterman aan De Standaard. 'Dat was het laatste waar hij aan dacht. Hij was tot voor kort nog heel actief en tekende het jongste Tiny-boek, Tiny en de mysterieuze prins, helemaal zelf. Hij zou het overigens nooit hebben toegelaten dat iemand aan zijn Tiny raakte.In boekvorm zal Tiny dus ophouden te bestaan. Marliers erfenis zal wellicht worden voortgezet via afgeleiden als de tekenfilm en het computerspelletje'. Scenarist Delahaye overleed in 1997. Sindsdien worden de Tiny-boeken geschreven door zijn zoon Jean-Louis. Ondertussen zijn er in Frankrijk zo'n 65 miljoen exemplaren verkocht en 35 miljoen in 15 landen en dubbel zoveel talen.
De boeken van Tiny weerspiegelen de tijdgeest. In 1964 verscheen Tiny gaat winkelen, waarin de heldin gaat shoppen in een supermarkt. De eerste Belgische supermarkt was pas enkele jaren eerder opengegaan in Elsene. Tiny gaat op reis uit 1954 moet dan weer worden gezien in de koloniale context. Tiny gaat immers op reis met een zwart meisje dat Cacao heet, dom is en voortdurend haar koffer moet dragen.De populairste titels, zoals Tiny en haar lieve pony, haalden een verkoop van 2 miljoen stuks. Martine heet dan ook niet alleen Tiny. In andere landen luistert ze naar namen als Anita, Maja, Zana, Debbie, Aysegül of Marika. Het recept bleef wereldwijd en altijd hetzelfde: Tiny is het perfecte meisje, altijd keurig gekleed in haar vlekkeloze minirokje. Ze woont steevast in mooie huizen, maakt verre reizen en beleeft boeiende dingen. Daardoor werd ze de heldin van miljoenen meisjes én hun ouders, die het fijn vonden dat hun kroost zich spiegelde aan de brave Tiny en haar hondje.Tiny is de jongste jaren weer helemaal in. Dat was in de jaren 1970 wel anders. Feministen verketterden toen het rolbevestigende en ouderwetse karakter van de reeks. Laat ons weten wat voor herinneringen U aan Tiny hebt in een reactie op dit bericht.

bron: De Standaard












Geen opmerkingen:

Een reactie posten