donderdag 24 februari 2011

Boekenleeuw en Boekenpauw uitgereikt

 
Winnaar Boekenleeuw 2011: Galgenmeid

Winnaar Boekenpauw 2011: Cantecleir

De Boekenleeuw 2011, de prijs voor de beste auteur van een kinder- of jeugdboek, gaat naar het schrijversduo Jean-Claude van Rijckeghem en Pat van Beirs voor hun jeugdboek Galgenmeid. Het duo won ook in 2006 al een Boekenleeuw voor Jonkvrouw. Ze delen de hoofdprijs van € 2.500 en ontvangen een gouden speld en een knuffelbeestleeuw.
De Boekenpauw 2011, de prijs voor de illustrator van het best geïllustreerde kinder- of jeugdboek, gaat naar Ellen Vrijsen voor Cantecleir (De Eenhoorn), dat geschreven werd door Jo Roets en Greet Vissers. Vrijsen krijgt eveneens € 2.500 en ontvangt een gouden speld.

De jury vond Galgenmeid een boek met geraffineerde personages en een charmante hoofdpersoon, een schelmse meid die zich schijnbaar probleemloos door alle lagen van de bevolking beweegt. “We hebben ons bijzonder geamuseerd met de spitse dialogen en gevatte observaties die deze Gitte in haar verhaal verwerkt, en door haar verwonderde ogen ontdekten we mee het zestiende-eeuwse Antwerpen en Sevilla. […] Bijzonder getroffen waren we ten slotte door de eenheid in een boek van deze omvang. […] Dat alles maakt dat we vandaag een adolescentenroman mogen bekronen die er staat, en die er volgens ons nog héél lang zal staan,” aldus de jury.


Het juryoordeel over het boek Cantecleir was duidelijk: “Met een enkele kleurtoets slaagt [Vrijsen] erin karakter te geven aan emoties en gebeurtenissen. Haar prenten zijn gedurfd, haar kleuren zijn dynamisch en ongetemd. […] Beeld en woord zorgen er samen voor dat dit een kinderboek is zonder capsones, een direct en helder verhaal, doorspekt met humor en een niet mis te verstane levensles: wees jezelf en laat de anderen zichzelf zijn. De debuterende illustrator Ellen Vrijsen heeft deze boodschap begrepen: ze is helemaal zichzelf in haar eerste boek.”

Boekenpluimen – bij wijze van aanmoediging – gaan naar nieuwkomers Elsje Dezwarte voor Binnenpoes buiten en Vanessa Verstappen voor Armandus de Zoveelste.


bron: boek.be, NCJ/Villa Kakelbont

Geen opmerkingen:

Een reactie posten