dinsdag 30 augustus 2011

Fit in je hoofd, goed in je vel

Vanaf september organiseert het gemeentebestuur van Laarne in samenwerking met Lokaal Gezondheidsoverleg een project rond geestelijke gezondheid. De bibliotheek werkt hier aan mee door in de maand september boeken rond geestelijke gezondheid in de kijker te plaatsen. Ook een keuzelijst met alle materialen rond dit onderwerp is beschikbaar. Daarnaast staat in de bib ook een themastand rond dit onderwerp opgesteld. De dienst Wonen en Welzijn van onze gemeente heeft een uitgebreid programma uitgewerkt dat loopt tot juli 2012.Na de borstkankerpreventie van de afgelopen meimaand wil de gemeente Laarne vanaf september samen met Logo gezond plus en de Vlaamse Overheid inzetten op geestelijke gezondheid. Niet via een ingewikkeld programma maar met 10 bruikbare stappen waaraan we telkens een (ludieke) activiteit zullen koppelen. De campagne richt zich op 16-plussers die hun mentale veerkracht willen verhogen. Je goed voelen in je vel daar kan je immers aan werken. Niet door wondermiddeltjes of toverformules maar door een aantal concrete stappen die je een houvast kunnen bieden – elke stap is verschillend.

Het gaat om volgende stappen :

1. Vind jezelf oké – maand oktober

2. Praat erover – maand november

3. Beweeg – maand december

4. Probeer iets nieuws uit – maand januari

5. Reken op je vrienden – maand februari

6. Durf nee te zeggen – maand maart

7. Ga ervoor – maand april

8. Durf hulp te vragen – maand mei

9. Gun jezelf rust – maand juni

10. Hou je hoofd boven water – maand juli met een ‘grote’ afsluiter rond 11 juli 2012.

De stappen zijn bedoeld voor iedereen die zijn/haar geestelijke gezondheid wil versterken zonder dat er sprake is van een ernstig probleem. Wil je meer informatie over deze stappen dan kan je terecht op http://www.fitinjehoofd.be/, de workshop op 24/09 of 27/09 of hou de volgende infobladen en nieuwsbrieven in het oog en kom naar één van onze activiteiten.

Gedurende de maand september wil de gemeente de campagne algemeen lanceren en alle stappen in de kijker plaatsen. Hiervoor hebben we een workshop gereserveerd die toegankelijk is voor alle inwoners (16+) . Samen met de deelnemers aan de workshop wordt dieper ingegaan op de 10 stappen. Aan de hand van een aantal interactieve oefeningen en filmpjes krijgen de deelnemers tijdens deze workshop tal van handvaten en tips om zich beter in hun vel te voelen.

De workshop zelf gaat door voor max. 25 deelnemers , is gratis en duurt ongeveer 1u30’.
Na de workshop brengen de deelnemers een gratis gegidst bezoek (van ongeveer een uurtje) aan de tentoonstelling Bart Baele elixir Guislain.

Workshop :

- Zaterdag 24 september 2011 van 14uur tot 15uur30 workshop + gevolgd door geleid bezoek (einde voorzien rond 17 uur)

OF

- Dinsdag 27 september 2011 van 18uur tot 19uur30 workshop + gevolgd door geleid bezoek (einde voorzien rond 21 uur)

Locatie : Dienstencentrum ’t Binnenhof Molenstraat 35 te 9270 Laarne

De workshop gevolgd door een geleid bezoek aan de tentoonstelling is gratis maar vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Interesse ?

Neem snel contact op en schrijf je in via de dienst Wonen en Welzijn, Els Jacobs / Els Monsaert op het nummer 09/365.46.11 of via woondienst@laarne.be. Vergeet zeker niet je voorkeur voor 24/09 of 27/09 op te geven.

Voor sommige mensen zullen de 10 stappen van “fit in je hoofd” onvoldoende lijken. Je hebt vanalles geprobeerd, maar je blijft je slecht voelen. Dan is het belangrijk dat je over het probleem spreekt. Dat kan bijvoorbeeld door bij je huisarts langs te gaan. Je kan ook steeds contact opnemen met een telefonische hulplijn zoals vb. Tele-onthaal (106) of de Zelfmoordlijn …

Geen opmerkingen:

Een reactie posten