woensdag 28 augustus 2013

Aperitieven met De Leesdijk: Paul Verhaeghe in Laarne

Laarnenaar Paul Verhaeghe gaat op zondag 29 september om 10u.30 in dienstencentrum 't Binnenhof in Laarne in gesprek met oud-journalist Roger De Knijf. Verhaeghe zal praten over zijn leven en werk als psychoanalyticus en schrijver. Het aperitiefgesprek kadert in de jaarlijkse lezingenreeks die het samenwerkingsverband De Leesdijk organiseert. Inschrijven is gewenst. Toegangsprijs: 5 €, incl. aperitief. Ook de andere lezingen bevelen wij warm aan.

Paul Verhaeghe is psychoanalyticus en een veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland. Wij konden hem strikken ondanks zijn drukke agenda om te praten over leven en werk met Roger De Knijf, tot voor kort een bekende Radio 1-stem. Verhaeghe (°5 november 1955) is van opleiding klinisch psycholoog, van vorming psychoanalyticus. Zijn eerste doctoraat (1985) handelde over hysterie, zijn tweede (1992) over psychodiagnostiek. Hij werkt als hoogleraar aan de universiteit van Gent. Sedert 2000 gaat zijn belangstelling vooral naar de invloed van maatschappelijke veranderingen op psychologische en psychiatrische moeilijkheden Hij kreeg bekendheid bij het brede publiek na het verschijnen van zijn boek Liefde in tijden van eenzaamheid en Het einde van de psychotherapie. Vorig jaar verscheen Identiteit. Hierin analyseert hij de effecten van dertig jaar neoliberalisme, vrije marktdenken en privatisering op onze identiteit. Vanuit zijn klinische ervaring als psychoanalyticus laat Paul Verhaeghe zien hoezeer de veranderde maatschappij doorwerkt in de hedendaagse individuele psychische problemen. In Identiteit dringt Paul Verhaeghe door tot de maatschappelijke veranderingen die ten grondslag liggen aan het veranderlijke ik-gevoel.  De dwang tot succes en geluk blijkt wel een keerzijde te hebben: het leidt tot verlies aan zelfbesef, tot desoriĆ«ntatie en vertwijfeling. U kan hier alvast een opname bekijken van een lezing in de Gentse Vooruit over Identiteit van enkele maanden geleden.

Het aperitiefgesprek vindt plaats in dienstencentrum Binnenhof, Molenstraat 35a in Laarne op zondag 29 september om 10.30u. De toegangsprijs bedraagt 5 € (aperitief inbegrepen). Reserveren is gewenst op 09/368.13.95 of bibliotheek@laarne.be. U kan ook online inschrijven via dit inschrijvingsformulier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten