dinsdag 14 januari 2014

Boekvoorstelling Kalkense auteur in de bibliotheek.

Op vrijdag 7 februari stelt Cindy De Wilde het zopas verschenen boek Binge Eating. Wanneer eten je leven beheerst voor in de bibliotheek van Laarne. Cindy schreef het boek samen met haar vader Daniel Billiet, dichter, auteur en docent creatief schrijven. Ze groeide op en woont in Kalken. Ongeveer de helft van haar leven kampt ze reeds met Binge Eating Disorder (BED) of eetbuistoornis. Dat is een psychiatrische stoornis waarbij je binnen een korte tijd, een grote hoeveelheid voedsel zeer snel eet. Het verschil met boulemia is dat mensen met BED eetbuien niet compenseren door bijvoorbeeld overmatig te sporten. Mensen met BED hebben daardoor een grote kans op een levensbedreigend overgewicht. Het boek bestaat vooral uit een dagboek geschreven tijdens Cindy's verblijf in een kliniek voor eetstoornissen. Daarnaast vertellen drie experts over oa. het behandelen van BED. Dit boek is bovendien het allereerste Nederlandstalige boek over Binge Eating Disorder.

In samenwerking met de bibliotheek wordt het boek voorgesteld voor familie, vrienden, geïnteresseerden, en alle inwoners van onze gemeente die meer willen weten over BED. Op vrijdag 7 februari om 20u. vindt de officiële boekvoorstelling plaats in de polyvalente zaal in de Keistraat 5 (ingang bibliotheek) in Laarne. De avond omvat een uiteenzetting door dr. Alex De Smet, Cindy's huisarts en schepen, die vanuit medisch standpunt BED benadert, en getuigenissen van Cindy, haar ouders en broer. Nadien is er een receptie aangeboden door het gemeentebestuur en signeersessie. Toegang is gratis. Graag inschrijven voor 4 februari via cindy.de.wilde2@telenet of 0486/50 59 61.


 
Cindy De Wilde kampt al de helft van haar leven met een eetbuistoornis. Ze ging winkelen met het oog op de eetaanval die later op de dag zou komen, en bij zo’n aanval at ze obsessief alles zo vlug mogelijk op.
Ze volgde alle mogelijke diëten en therapieën, maar eten bleef haar leven beheersen en haar overgewicht werd levensbedreigend. In 2004 hoorde ze voor het eerst over Binge Eating Disorder (BED), een eetstoornis waarbij eetbuien niet worden gecompenseerd door braken, laxeren of overmatig sporten. Ze liet zich opnemen in het Centrum voor Eetstoornissen. Twee jaar later besloot ze een maagverkleining te laten uitvoeren, als laatste redmiddel.

Cindy’s dagboekaantekeningen bieden een unieke inkijk in de wereld van eetstoornissen. Ze schetst een beeld, eerlijk en confronterend, hoe verschrikkelijk het leven met BED is. Haarscherp analyseert ze welke gebeurtenissen in haar leven aan de basis liggen van haar ziekte en ze stelt kritische vragen bij de gangbare therapieën. Het boek bevat ook bijdragen van experts ter zake met tips en aanbevelingen over het ondersteunen van mensen met BED.
Met medewerking van: Prof. Dr. Yves Van Nieuwenhove / Prof. Dr. Myriam Vervaet / Dr. Johan Vanderlinden.
‘Weinig ziektebeelden worden zo gestigmatiseerd en verkeerd behandeld als BED. Cindy De Wilde heeft haar diep verborgen verdriet en hopeloosheid gekanaliseerd in een belangeloos engagement.’
prof. dr. Myriam Vervaet
Cindy De Wilde is Master in de Pedagogische Wetenschappen (Universiteit Gent) en volgde een opleiding tot professionele coach. Momenteel coördineert ze de Vrijwilligersschool
bij de Vlaamse Liga tegen Kanker.
Daniel Billiet is bekend als auteur van jeugdpoëzie. Hij is medeoprichter van de Poëziekrant en het Poëziecentrum. Billiet was jarenlang poëzierecensent voor Knack. Hij is de vader van Cindy.
 
 
 
 
 

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten