donderdag 11 maart 2010

Alice in Wonderland in de filmzalen

Met veel tromgeroffel is deze week Alice in Wonderland in de bioscopen gelanceerd. Na een dreigende boycot loopt de film nu toch in de zalen nadat Disney de film tegelijkertijd op dvd wilde lanceren. De 3D-film is van de hand van Tim Burton die oa. ook Sjakie en de chocoladefabriek regisseerde en is opnieuw een samenwerking met acteur Johnny Depp

(The Mad Hatter). Oorspronkelijk is Alice in Wonderland een sprookje uit 1865 van de hand van de Engelse auteur Lewis Carroll over Alice die met haar oudere zus op een warme zomerdag aan de oever van een meertje verpoost. Er rent een wit konijn langs, dat onrustig op zijn horloge tuurt en mompelt dat hij veel te laat zal komen. Ze volgt het pluizige dier tot in een konijnenhol, waarin ze valt. Daarna blijkt ze zich in Wonderland te bevinden. Op haar tocht door het merkwaardige Wonderland komt ze vele wondere figuren tegen, zoals The Cheshire Cat en The Queen of Hearts. Het personage Alice is gebaseerd op Alice Liddell (1852-1934), een dochter van een collega-docent (Henry Liddell) aan de universiteit van Oxford, waar Lewis Carroll werkzaam was. In het gezin van Henry Liddell was Lewis Carroll een huisvriend. Het verhaal ontstond gedeeltelijk tijdens een roeitochtje op, om precies te zijn, 4 juli 1862, met onder meer Alice (destijds tien). Hoe belangrijk het vertelsel is dat hij die namiddag voor Alice en haar zusjes verzon om het sprookje te schrijven, is een mysterie. Eigenlijk is de film meer een sequel op het originele sprookje. Het zevenjarige meisje van weleer is een pronte jongedame geworden die niet wil trouwen met de rijke edelman die haar moeder voor haar heeft uitgekozen. Alice vlucht opnieuw haar vertrouwde Wonderland in, dat dezer dagen siddert en beeft onder de tirannie van de Red Queen Je kan uiteraard in de bib een van de vele versies van dit sprookje (boeken, luistercd, film) ontlenen. Klik hier om ze te bekijken. De volledige (weliswaar Engelstalige) tekst kun je ook gratis online lezen op de website van het project Gutenberg, een digitale bibliotheek. Ook een audioversie is er beschikbaar.
Het boek werd reeds verschillende keren verfilmd en als musical herwerkt. De oudste verfilming is een 8 minuten durende stomme film van Cecil Hepworth. Bij wijze van contrast daarnaast de trailer van de nieuwe verfilming door Tim Burton.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten