donderdag 25 maart 2010

Britse wint belangrijkste illustratorprijs

De Britse schrijfster/illustratrice Kitty Crowther (39), die in België woont en werkt, heeft de Astrid Lindgren Memorial Award gewonnen. Het geldbedrag dat aan de prestigieuze prijs voor kinder- en jeugdliteratuur verbonden is, kan tot 515.000 euro oplopen.

Crowther wordt door de jury omschreven als een vertelster die "de traditie van het prentenboek bewaart en tegelijkertijd vernieuwt". De illustratrice won eerder al verschillende prijzen, onder meer voor haar boek "In het pikkedonker" (Zilveren Griffel in 2003). In 2005 kreeg ze een Zilveren Penseel voor "Kleine dood en het meisje". Eenzaamheid, dood en familiale conflicten zijn terugkerende thema's in haar werk. Ze maakte al meer dan 30 boeken en illustreert zowel haar eigen werk als dat van andere auteurs (o.a. "Grote oma's" Bart Moeyaert en "Brieven aan niemand anders" van Toon Tellegen).


"Als ik één woord zou mogen kiezen om mezelf te beschrijven, zou het vertelster zijn", aldus Crowther. "Boeken zijn altijd mijn vluchtoord geweest." Crowther begon door een gehoorstoornis pas op haar zesde te praten.

Kitty Crowther werd in april 1970 in Brussel geboren. Haar moeder is een Zweedse, haar vader een Engelsman. Kitty woont in het Waalse Blanmont, samen met haar man en hun twee zoontjes. Zij is één van de origineelste jonge illustratoren in Europa. Haar eerste prentenboek Mijn koninkrijk verscheen in 1994, maar met Mijn vriend Jim (1996) heeft zij haar naam internationaal gevestigd.
De Astrid Lindgren Memorial Award is werelwijd de belangrijkste prijs voor jeugdliteratuur. De prijs is genoemd naar de Zweedse schrijfster, die vooral bekend is van het personage Pippi Langkous. Eerder wonnen o.a. Christine Nöstlinger en Philip Pullman de prijs al. De Vlaamse illustrator Carl Cneut was dit jaar eveneens bij de genomineerden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten