vrijdag 2 april 2010

Minister Ribe Debie verklaart: "Alle boeken mogen blijven"Gisteren zijn honderden kinderen van Laarnse en Kalkense basisscholen erin geslaagd om minister van Overbodige Zaken Ribe Debie van gedacht te doen veranderen. De minister en zijn secretaris kwamen zelf toelichten waarom vanaf 1 april alle boeken moesten worden vernietigd, de bibliotheken afgeschaft,... Maar de vele protestacties van de laatste weken én het enthousiasme van honderden kinderen gisteren deden de minister spijt krijgen van zijn besluit. En uiteindelijk mogen alle boeken blijven
Van bezoek minister diavoorstelling

Van bezoek minister diavoorstelling


In afwachting van de komst van de minister maakten de kinderen eerst nog een tekst of tekening die een plaats kreeg in de Paasboom. Verteller Joe en de kinderen bedachten een sluw plan om Ribe Debie van gedacht te doen veranderen. Hij moest daarvoor wel gedwongen worden een boek op te eten! Bekijk hier de foto's van de Laarnse scholen in de voormiddag en hier van de Kalkense scholen. Vooraf werden verschillende leuke filmpjes gemaakt. Bekijk hier 3 filmpjes van het 3de leerjaar van De Windwijzer Laarne en hier 3 filmpjes en een radiospot van het 6de leerjaar VBS Sint-Macharius Laarne. Om het goed te maken beloofde de minister, samen met de omliggende bibliotheken van samenwerkingsverband De Leesdijk 5000 euro te schenken voor de oprichting van een containerbibliotheek in Zuid-Afrika. In township Gugulethu wordt met dit budget een volledig met meubilair en boeken ingerichte container geplaatst. We ontvingen reeds een mail van de Zuidafrikaanse directeur van Biblionef waaruit hier enkele fragmenten: “Ons, by Biblionef Suid Afrika is baie bly om te hoor van die Kontant skenking van julle van 5000 € aan die Siyazaha Skool in Gugulethu township in Kaapstad. Hierdie bedrag geld sal biblionef in staat stel om meer as 1000 boeke aan hierdie behoeftige skool te skenk en hiermee sal hulle die kinders se lees drasties verbeter. Die Kinders by die skool het baie hulp nodig om hulle Geletterheid en wiskunde te verbeter, want hulle het nie genoeg bronne beskikbaar nie…. Ek wil weereens ons waardering uitspreek vir u groot geskenk en weet dit sal n verskil maak aan die groep behoeftige kinders in Suid Afrika. Baie Dankie!”
Bekijk hier foto's van hoe en waar de containerbib er zal uitzien.
Wij van de bib willen in elk geval het schepencollege, de technische dienst, alle directies, leerkrachten en kinderen heel hartelijk bedanken voor hun fantastische medewerking aan deze Jeugdboekenweek met thema Recht op boeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten