vrijdag 7 mei 2010

Gentse Lies Bate krijgt jeugdliteratuurprijs van de provincie

Afgelopen maandag is de prijs voor kinder- en jeugdliteratuur 2009 van de provincie Oost-Vlaanderen uitgereikt aan Lies Bate (zie foto) voor haar boek Nestvallers. In deze historische jeugdroman schetst de auteur een prangend beeld van de Gentse weeshuizen in de jaren ‘30, verteld vanuit drie verschillende perspectieven. Ze geeft een stem aan de Gentse weeskinderen, de “kulders” (jongens met “kolder” of oppervest als uniform) en de “blauwe meisjes” (naar de kleur van hun uniform).
Volgens de jury is het bekroonde boek "treffend, vlot geschreven en goed onderbouwd. De subjectieve ervaringen worden op een doorleefde manier weergegeven – wat vrij uitzonderlijk is in een historisch verhaal –, maar toch sec en zonder sentimentaliteit. Hoewel de verhalen schrijnend zijn, is er af en toe ook een vleugje humor en blijft de toon in het boek redelijk luchtig."
 
 
 
 
 
 
 Het boek richt zich op jongeren va naf 14 jaar en op volwassenen. Het provinciebestuur Oost-Vlaanderen schrijft jaarlijks tal van prijzen uit in diverse culturele sectoren. Met deze prijzen wil het provinciebestuur personen en verenigingen in Oost-Vlaanderen bekronen voor bijzondere prestaties. Alle prijzen hebben een waarde van 5000 €.
Meer info over Lies Bate vindt u hier. Meer over auteurs die in de Arteveldestad woonden, leefden of er een band mee hadden, van de Middeleeuwen tot heden, vindt u hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten