maandag 10 mei 2010

Kinder-en Jeugdjury maakt winnaars bekend

De Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen reikte gisteren haar prijzen uit voor haar favoriete kinder- en jeugdboeken. In het voorbije leesjaar lazen ruim 7.000 jonge lezers mee in 6 leeftijdscategorieën. De uitreiking vond plaats in het ABC-huis in Brussel. Meer dan 40 auteurs en illustratoren waren aanwezig, samen met een delegatie jonge juryleden. Ook de deelnemende kinderen uit de jury's van Laarne en Kalken brachten hun stem uit. Dit jaar waren dat 23 enthousiaste lezers tussen 6 en 12 jaar, begeleidt door 5 vrijwilligers. Op woensdag 19 mei organiseren we in de Laarnse bib als dank voor hun inzet een afsluitfeestje. We pakken uit met de winnende boeken, vertonen een leuke film, laten de kinderen deelnemen aan een spel en dekken de tafel voor heerlijke pannenkoeken. Alle aanwezigen krijgen een kleine verrassing om het werkjaar af te sluiten. 


 Leeftijdsgroep 6-8 j.       Leeftijdsgroep 8-10 j.     Leeftijdsgroep 10-12 j.
 Dirk Nielandt                  AnnaWoltz:                     Jonas Boets
Dievenschool op             Red mijn hond!                 Sam en de Dragons
vrije voeten                                                                              


De Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen is populair bij jonge lezers. Sinds 2002 steeg het aantal juryleden met 67%. Steeds meer kinderen en jongeren kiezen ervoor om in hun vrije tijd tien boeken te lezen en ze met elkaar te bespreken. Ook in Laarne en Kalken is de KJV al verschillende jaren actief en succesvol, mede dankzij de hulp van volwassen vrijwilligers die de groepjes begeleiden. Over de prijs zegt auteur Dirk Nielandt: ‘Kinderen kiezen voor een verhaal dat hen emotioneel raakt. Dat doen ze spontaan en eerlijk. Een kinderjury is daarom naast prijzen die meer oog hebben voor de literaire kwaliteiten van een werk onmisbaar in het schone en bonte landschap der letteren. Ik ben òntzettend blij met deze bekroning: het is een aansporing om te blijven schrijven."
Alle info over de Kinder- en Jeugdjury, zowel over het voorbije jaar als over het komende, vind je hier. Ook volgend (school)jaar organiseren we met de bib opnieuw de KJV en zullen we in september in de Laarnse en Kalkense scholen op zoek gaan naar nieuwe kandidaten tussen 6 en 12 jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten