donderdag 9 december 2010

The Ghost Writer grote winnaar Europese Film Awards



Vorige zaterdag werden de 23ste European Film Awards uitgereikt in Tallin (Estland), de Europese culturele hoofdstad 2011. Grote winnaar werd Roman Polanski met zijn film The Ghost Writer met 6 verzilverde nominaties (oa. beste film, beste regie en beste acteur voor Ewan McGregor). De film, die al bekroond werd met de Zilveren Beer in Berlijn, gaat over een schrijver, die als ghost writer de memoires van de Britse premier Adam Lang gaat afwerken, nadat de vorige auteur omkwam in bij een ongeval. Het project lijkt gedoemd en hij ontdekt geheimen die zijn eigen leven in gevaar brengen. Sinds deze week hebben we de film in onze collectie. De publieksprijs (People’s Choice Award for Beste European Film) werd gewonnen door de Belgische film Mr. Nobody van Jaco Van Dormael (reeds in onze collectie). De European Film Academy werd opgericht in 1988 en verenigt nu al ruim 2300 filmmakers die één gezamenlijk doel voor ogen hebben, nl. het promoten van de Europese filmcultuur.


Met The Ghost Writer verzilverde Polanski maar liefst zes van de zeven nominaties in volgende categorieën:

* European Film 2010: The Ghost Writer
* European Director 2010: Roman Polanski
* European Actor: Ewan McGregor
* European Screenwriter: Robert Harris en Roman Polanski
* European Production Designer: Albrecht Konrad
* European Composer: Alexandre Desplat

Daarnaast won Samuel Maoz met Lebanon de Carlo Di Palma European Cinematographer Award én de Prix Fipresci. Beste actrice werd Sylvie Testud (Lourdes), The illusionist van Sylvain Chomet won de award voor beste Animated Feature Film en de award voor Beste Kortfilm was voor Hanoi-Warszawa van Katarzyna Klimkiewicz.
De Lifetime Achiement Award werd uitgereikt aan Bruno Ganz en de oeuvreprijs ging naar componist Gabriel Yared. De laatste awards waren voor Luc Barnier; Marion Monnier voor de miniserie Carlos (European Editor), de documentaire Nostalgia de la Luz van Patricio Guzmán (Prix Arte) en producer Zeynep Özbatur Atakan (Prix Eurimages). Er waren naast Jaco Van Dormael nog twee andere Belgen genomineerd, nl. Ben Stassen met Sammy’s adventures en Nathalie Teirlinck met Venus vs me, maar zij vielen net buiten de prijzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten