maandag 5 september 2016

Leesboekjes krijgen nieuwe aanduiding leesniveau

De leesniveaus die worden getoond op de jeugdboeken, worden voortaan op een andere manier aangeduid in onze bibliotheek. De plaatselijke lagere scholen werken reeds langer met de nieuwe AVI-niveaus. Achterop blijven was geen optie… De vakantie was het ideale moment om  dit project te realiseren. AVI is de afkorting van Analyse van Individualiseringsvormen. Het systeem is ontwikkeld om het leesonderwijs te individualiseren. Uitgevers gebruiken het AVI-niveau om de moeilijkheidsgraad van teksten aan te geven. Onze catalogus is aangepast en op de rug van de boekjes werden duidelijke AVI-etiketten aangebracht. Voorlopig gaat het om aanpassingen tot M5, de leesboekjes die op het rek eerste lezers staan. de omzetting van de leesboeken voor oudere kinderen is nog bezig.

Vroeger waren er 9 AVI-niveaus. De nieuwe indeling telt 12 niveaus en is gekoppeld aan de leerjaren van het basisonderwijs.
De nieuwe AVI-niveaus op een rijtje :

AVI – Start    beginnende lezer
AVI M3        midden 1e leerjaar
AVI E3        einde 1e leerjaar
AVI M4        midden 2e leerjaar
AVI E4        einde 2e leerjaar
AVI M5        midden 3e leerjaar
AVI E5        einde 3e leerjaar
AVI M6        midden 4e leerjaar
AVI E6        einde 4e leerjaar
AVI M7        midden 5e leerjaar
AVI E7        einde 5e leerjaar
AVI - Plus    hoger dan gemiddelde leesniveau aan het einde van het 5e leerjaar

Voortaan zal de  keuze van een boek voor uw kind veel vlotter verlopen. De omzetting van het oude naar het nieuwe niveau is overbodig geworden.
H et AVI-niveau is evenwel niet het enige aandachtspunt bij de keuze van een boek. Het is belangrijk dat uw kind met plezier leest en het gevoel heeft dat het zelf mag kiezen wat het leest.
Verhoog het leesplezier van uw kind : enkele tips
1.    Laat uw kind zelf bepalen welk boek het leest.
1.    Laat uw kind zelf bepalen welk boek het leest.
2.    Maak tijd om samen te lezen en geef uw kind  al uw aandacht. Ban alle “stoorzenders”. Maak het rustig … een knus hoekje in de zetel, gezellig in bed bij het slapengaan…
3.    Bekijk de kaft van het boek en fantaseer samen over de inhoud van het boek.
4.    Wees positief : benadruk wat er al goed of steeds beter gaat bij het lezen.
5.    Lees af en toe een stukje voor. Lees samen. In de bib vindt u leuke samenleesboeken.
6.    Stop net voor het einde van het boek met lezen en fantaseer met uw kind over de afloop van het verhaal. Lees samen het laatste stuk van het boek…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten