maandag 23 augustus 2010

Nieuwe strips en graphic novels voor Laarne en Kalken

Onze stripcollectie krijgt deze dagen een flinke aanvulling met de nieuwste nummers van reeksen die we reeds in ons bezit hebben. Bovendien komen er ook een aantal nagenieuwe reeksen bij. In het filiaal in Kalken is het lachen geblazen met drie nieuwe reeksen voor de kids: Guust Flater, Sisters en Dokus de leerling. Voor volwassenen zijn er de nieuwste nummers in de reeksen Het land van Horus (historische reeks rond Ramses II), deel IV van de reeks Luuna (over magie bij indianenstammen), deel III van De Eenhoorn (historische reeks), deel IV van Alim de leerlooier (striproman), nieuw werk van Aria en Op zoek naar de tijdvogel. In Laarne is er nieuw werk in de reeksen Insiders en De verborgen geschiedenis. Stilaan krijgen de graphic novels (of stripromans) een volwaardige plaats in de stripafdeling. De verstripping van De Donkere Toren (naar en onder toezicht van Stephen King) is alvast een (kleine) stap in de goeie richting.Ook deze collectie wordt verder uitgebreid in de nabije toekomst.
Guust Flater heeft dus voortaan onderdak gevonden in Kalken. De strip van de hand van Andre Franquin (ook Marsipulami en Robbedoes) bestaat sinds 1957 en speelt zich af op de redactie van het stripblad Robbedoes (originele Franse naam: Spirou) waar Guust werkt daar als postsorteerder. Zijn werk neemt hij niet al te serieus: een groot deel van de dag slaapt hij en als hij toch wakker is, zet hij de boel op stelten met allerlei bizarre experimenten. Vaak leiden die tot een complete chaos: de redactie loopt onder water of een van zijn volstrekt onbetrouwbare uitvindingen explodeert. Guusts reactie hierop is doorgaans een laconiek: "Nou moe?" (originele uitroep in het Frans "M'enfin"). Ons aanbod bestaat uit 19 albums die alleen een volgnummer hebben, geen aparte titel. In 1989 overleed Franquin en nam hij Guust Flater mee het graf in.


De graphic novel of striproman verovert ook bij ons stilaan een eigen stekje. Via boek.be en de actie De Andere Strip staat het genre dezer dagen extra in de belangstelling.Voorlopig zinken de stripromans bij ons nog een beetje weg in ons algemeen stripaanbod bij de volwassenen, maar eens het aanbod wat groter verdient deze stripvorm een eigen stek. Voor wie het nog niet weet: de striproman (of graphic novel) is de betere strip voor volwassenen. Hij heeft literaire kwaliteiten en een afgerond verhaal, verenigt beeld en woord en verschijnt meestal in boekformaat. In de striproman vind je meer volwassen thema's terug dan in een klassieke strip en ook een grotere psychologische diepgang bij de personages. Wij kochten oa. de reek De Donkere Toren, gebasserd op het werk van Stephen King, bewerkt door scenarioschrijver en toneelschrijver Robert Aguirre-Sacasa en tekenaar Mike Perkins. Daarnaast zijn er ook verstrippingen van Alice in Wonderland en Reynaert de Vos door Marc Legendre en nog een pak anderen. Je vindt hier alle aanwinsten bij de jeugd en hier die bij de volwassenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten