maandag 29 november 2010

Lucien De Cock wint provinciale literatuurprijs

Geriater Lucien De Cock (62) uit Laarne heeft de vierjaarlijkse literatuurprijs van de provincie gewonnen met zijn tweedelige boek 'Geschiedenis van de dood'. In dit lijvig werk heeft hij het over de begraafplaatsen (deel 1) en de rituelen en gewoonten in Europa (deel 2). De auteur wordt in het voorjaar van 2011 gehuldigd en mag dan de prijs en de bijbehorende 5.000 euro in ontvangst nemen. Dr. Lucien De Cock is internist-geriater en docent aan de Artevelde Hogeschool Gent. Gefascineerd door de menselijke existentie heeft hij de dood jarenlang bestudeerd. Hij heeft er talloze reizen voor ondernomen en heeft honderden boeken, artikels en andere bronnen bestudeerd. Bekijk hier al zijn werken in het bezit van de bib.


Van megalieten, grafkelders, tumuli, militaire kerkhoven tot graven in kathedralen... Elke mens heeft over de dood nagedacht. Elk volk en elke generatie is geĆÆntrigeerd door de eindbestemming van lichaam en geest. De dode heeft dan ook altijd een bijzondere plaats gekregen tussen de levenden. Miljoenen doden hebben evenveel prachtige begraafplaatsen nagelaten. Dit boek is een reis langs de bestemmingen van de doden in Europa. Koningen, filmsterren, wetenschappers, politici...: noem een figuur uit de Europese geschiedenis en je vindt zijn laatste rustplaats in deze begraafplaatsengids. Reizen in Europa heeft vanaf nu een extra dimensie.
Lucien de Cock schreef hierbij aansluitend een boek over de markante Europese dodencultussen: Geschiedenis van de dood. Rituelen en gewoonten in Europa. Beide boeken vormen samen een allesomvattende reflectie over het lot van 'het stoffelijk overschot'. Een fascinerende cultuurgeschiedenis van hoe in Europa met de dood werd omgegaan, van de prehistorie tot nu. Met honderden schitterende illustraties, waarvan vele in kleur. 

bron: Het Nieuwsblad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten