maandag 6 december 2010

Diamanten Kogel 2010 voor Mieke De Loof

De Diamanten Kogel 2010 werd afgelopen week op 'Schoon Verdiep" in Antwerpen uitgereikt aan Mieke De Loof (Aalst, °1951) voor haar misdaadroman Wrede schoonheid . Deze literaire prijs, een initiatief van het Genootschap van Vlaamse misdaadauteurs, bekroont elk jaar de beste Nederlandstalige misdaadroman. Winnares Mieke de Loof ontving een zilveren boksbeugel van 500 gram met vier diamanten van 0.35 karaat, een oorspronkelijk kunstwerk van Wim Delvoye.
In Wrede schoonheid, het derde deel in een serie van zeven thrillers, worden kunst en de dood met elkaar verweven in een misdaadroman die zich afspeelt in het Wenen van 1914, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. In de hoofdstad van de dubbelmonarchie is een seriemoordenaar actief. Zijn slachtoffers zijn veelal jonge meisjes en vrouwen. De kunstenaar-moordenaar laat kunstzinnige sporen achter die onder meer wijzen naar de erotische werken van niemand minder dan de schilder Egon Schiele.

Het juryverslag luidde: De personages worden levensecht en geloofwaardig neergezet en de plot behoudt zijn spankracht tot het einde toe. Al van bij de eerste bladzijden valt op hoeveel aandacht er is besteed aan het taalgebruik, sober en beeldend tegelijk. Plot en spanning worden echter door dat stilistisch raffinement, dat nooit ontaardt in mooischrijverij, niet ondermijnd. Mieke de Loof beheerst immers de kunst van het schrappen."Wrede schoonheid" is een boeiende roman over gruwel en schoonheid, over de duisternis van de menselijke psyche en over het absolute kwaad. Een boek dat het misdaadgenre overstijgt.

De andere genomineerden voor de Diamanten Kogel 2010 waren:
De geheime tuin door Toni Coppers (uitg. Manteau)
De geur van regen door Lieneke Dijkzeul (uitg. Anthos)
Lied van de angst door Almar Otten (uitg. ArtNik)
De duim van Alva door Kisling & Verhuyck (uitg. De Arbeiderspers)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten