donderdag 30 juni 2011

Rudy Soetewey wint Hercule Poirotprijs


In de Brugse Stadsschouwburg is afgelopen zondag de Knack Hercule Poirotprijs 2011 voor de beste Vlaamse thriller uitgereikt aan Rudy Soetewey. Hij werd bekroond voor zijn boek Getuigen, en ontving de prijs, een cheque van 5000 euro, uit handen van de succesvolle Nederlandse misdaadschrijfster Esther Verhoef. Bram Dehouck kreeg de Prijs van de Lezer voor Zomer zonder slaap. Ook in onze bib belooft het opnieuw een bloedhete zomer te worden met een brede selectie van nationale en internationale thrillerauteurs die we voor u een plaatsje op de eerste rij hebben gegeven naar aanleiding van de Zomer van het Spannende Boek.  Getuigen  is opgebouwd volgens een bekend procédé: een ogenschijnlijk banaal incident, in dit geval een confrontatie met baldadige jongeren op een late trein, loopt danig uit de hand. De gevolgen voor hoofdpersonage Martin Vandeweyngaert, een boekhouder die toevallig getuige was van de feiten, zijn niet te overzien: zijn wat teruggetrokken leventje wordt danig overhoop gegooid, en geleidelijk zinkt hij weg in een moeras van leugens, bedreigingen, misverstanden, angst en lafheid. Maar Martin vecht terug. De jury was onder de indruk van de soepele, eenvoudige vertelstijl van Soetewey. Van de vaart ook waarmee hij zijn verhaal voortstuwt, en van de wijze waarop hij met veel naturel een aantal moeilijke maatschappelijke thema's aanraakt, zonder ooit prekerig te zijn. Een perfect uitgebalanceerde en gedoseerde roman die de lezer steeds weer verrast, op het verkeerde been zet, doet verlangen naar meer. En die vooral zorgt voor datgene waar het uiteindelijk allemaal om te doen is: onversneden leesplezier. De auteur is geen onbekende bij de Poirotjury: het is maar liefst de vierde keer dat hij werd genomineerd. Eerdere nominaties kreeg hij voor Inbraak (2001), Moord (2007) en Vrienden (2009).
De juryleden – Linda Asselbergs (journalist Knack Weekend), Katrien Vervaele (auteur), Fred Braeckman (recensent), John Vervoort (recensent), Lukas De Vos (journalist VRT-radio), Patrick Van Gompel (VTM-journalist), Jean-Paul Mulders (journalist en schrijver) en Jan Haeverans (eindredacteur Knack Weekend) – waren dan ook verheugd dat ze zoveel constante kwaliteit eindelijk konden belonen, en ze waren het er unaniem over eens dat de Knack Hercule Poirotprijs 2011 toekomt aan Rudy Soetewey.
Nieuw dit jaar was de Prijs van de Lezer. Twee weken voor de uitreiking konden lezers op de Knacksite stemmen voor één van de vijf genomineerden: Naast Rudy Soetewey waren dat Bram Dehouck met Een zomer zonder slaap, Ludo Schildermans met Getekend, Schoemans met Bastille, en Koen Vermeiren met De blik. De uiteindelijke publieksfavoriet werd Bram Dehouck. Hij ontving zijn prijs uit handen van Patrick De Bruyn, die vorig jaar de Poirot won met Dodelijk verlangen.

bron: www.knack.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten