woensdag 27 februari 2013

Wij zijn klaar voor de Jeugdboekenweek!


De jaarlijkse Jeugdboekenweek staat weer voor de deur, deze keer met als thema Een zee van tijd. De Leesdijkbibliotheken (waaronder de onze) werkten samen met de Erfgoedcel een (tijd)reisgids uit met opdrachten en tips om dit verhaal tot een goed einde te brengen. Elke klas heeft een warme oproep gekregen om deel te nemen aan dit avontuur en bij ons nemen een 200-tal schoolkinderen met de juf of meester de uitdaging aan. Maar wie wil kan ook individueel deelnemen. In hoofdbib en filiaal wordt het verhaal uitgestald en staan lees- en weetboeken over de tijdvakken in de kijker (met leestips van Stichting Lezen). Maar het orgelpunt in Laarne wordt de Schildknapen- en Prinsessenschool op woensdag 17 april: in een heus middeleeuws tentenkamp worden de kinderen ondergedompeld in de tijd van de ridders, jonkvrouwen en schildknapen door de meesters van historische evocatie (Houte Van Kultuur). Nog voor de Jeugdboekenweek start, leverde het 6de leerjaar van Vrije Basisschool Kalken (juf Ann De Fré) al een eerste prachtig werk af. Van enthousiasme gesproken! We zien al uit naar de andere inzendingen de komende dagen en weken.

 

Dit jaar draait alles rond Loewie, of hoe een jongen plots naar de Oertijd wordt teruggeflitst en de kinderen hem moeten helpen weer thuis te komen. Loewie houdt niet van lezen, hij is nog nooit naar de bib geweest, maar op een dag verveelt hij zich en neemt zijn opa hem mee naar de bib. Daar krijgt hij een geheimzinnig boek in handen, waar een amulet in verborgen zit. Die flitst Loewie meteen naar de Oertijd waar hij de opdracht krijgt om man te worden en naar het bos van de holenbeer te gaan. Maar dat is niet alles. Vooraleer hij terug kan keren naar 2013 moet hij bij de farao’s van Egypte, de oude Grieken en Romeinen, op een Vikingschip, met Christoffel Columbus, in een fabriek en nog veel meer opdrachten vervullen. Dit avontuurlijke verhaal, dat een traject doorloopt van negen tijdvakken, werd in opdracht van LOCUS geschreven door de bekende jeugdschrijfster Kristien Dieltiens en prachtig geïllustreerd door Benjamin Leroy. De Leesdijkbibliotheken werkten samen met de Erfgoedcel een (tijd)reisgids uit met opdrachten en tips om dit verhaal tot een goed einde te brengen.
Wanneer een opdracht succesvol werd beëindigd, worden de vorderingen van Loewie getoond. Ook de inzendingen van de kinderen zullen worden tentoongesteld. Alle deelnemende klassen mogen een gepaste beloning verwachten en alle kinderen een leuk aandenken.
 
Het wordt beslist een uitdagende, leerrijke, en boeiende tijdreis! Het verhaal kan hier worden gedownload. Hou ook deze blog in de gaten om de inzendingen te bekijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten