dinsdag 3 februari 2015

Bier in de Bib: Proef mee met biersommelier Sofie Vanrafelghem


(c) Danny Van Tricht
Op 12 februari om 20u. ontvangen we in het kader van onze lezingenreeks Koppen in de Keistraat internationaal biersommelier Sofie Vanrafelghem.
Bier blijft vaak nog een mannendrank en de bierwereld ziet vrouwen wat over het hoofd. Toch lusten vrouwen ook graag bier. Laat je door Sofie Vanrafelghem leiden doorheen de smaken, geuren en aroma’s van diverse bieren. Gastronomisch en cultureel gepassioneerd laat ze je mee genieten van haar bijzondere ontdekkingen.

Achter de naam ‘Sofie’ schuilt een heel team, gebeten om Belgisch bier wereldwijd in de kijker zetten. Maar het begon allemaal bij Sofie Vanrafelghem zelf en haar persoonlijke fascinatie voor Belgische bieren. 

Sofie: “Ik hou van shoppen, gezellige avonden, fijne gastronomie, romantische diners en bier. Voor mij geen witte wijn of cava. Toch is het niet altijd zo geweest. Integendeel, zelfs. Ik groeide op in een gezin waar geen druppel bier in huis kwam. Pas tijdens mijn laatste jaren aan de universiteit begon ik zelf karakterbieren te ontdekken. Toen had ik nooit kunnen vermoeden hoe die eerste trappist mijn leven zou veranderen.” 
 
Hoe meer Sofie zich in de Belgische bieren begon te verdiepen, hoe breder en professioneler haar interesse werd.
Sofie: “Zo veel brouwers, bieren, verhalen, tradities en smaken; ik kon niet geloven hoe ik dat allemaal links had laten liggen ten voordele van de wijn. Gefascineerd begon ik brouwerijen en bierfestivals te bezoeken. Ik besloot ook om na mijn master een brouwopleiding en zythologieopleiding te volgen. Het product waar ik zo dol op was geworden, maakt deel uit van mijn eigen cultuur en geschiedenis. Ik wou er alles over weten.” 

Nadat ze eerst familie en vrienden enthousiast wist te maken over de Belgische bieren, begon Sofie ook voor een breder publiek workshops en voordrachten te geven. Ze ontwikkelde
 een interne GPS die is afgesteld op leuke cafeetjes, brouwerijen en andere fijne bierplekjes. Ze is gepassioneerd bezig met het geraffineerd product bier, zowel als journalist, biersommelier, docent en hobbybrouwer. Sofie is druk in de weer om de kloof tussen vrouwen en bier zoveel mogelijk te verkleinen en smelt bovendien voor fijne biergastronomie. Het perfecte recept dus voor een ongetwijfeld boeiende avond!

De lezing vindt plaats in de bibliotheek, Keistraat 5 in Laarne. De deelnameprijs is 5 euro p.p.
Info en inschrijving op 09/368 13 95, bibliotheek@laarne.be of via het online inschrijvingsformulier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten