vrijdag 20 februari 2015

'Food' is niet altijd 'fun': Ivo Mechels vertelt

Op donderdag 12 maart om 20u. ontvangen we, in het kader van onze lezingenreeks Koppen in de Keistraat, Ivo Mechels, alom geprezen en bekend als woordvoerder van Test-Aankoop. Tijdens zijn lezing met als thema 'Food' is niet altijd 'fun' staat Ivo Mechels stil bij de vraag: moeten we bang zijn voor wat we eten? Bijzonder confronterend, want we associĆ«ren voeding liefst met 'fun'. 

© Thibault Gregoire, Read My Lips

Volgens de Eurobarometer over voedselgerelateerde risico's linkt meer dan 50 procent van de consumenten eten en drinken aan plezier of genot. Toch geeft een derde van hen aan bezorgd te zijn over voedselveiligheid. Ieder jaar worden meer dan 5.000 grote voedselinfecties gerapporteerd in Europa. Uit onderzoek blijkt dan ook dat de consument vooral authentieke en verse voeding wil. Verder zijn gezondheid, smaak en voedingswaarde belangrijk, en voor sommigen ook het dierenwelzijn en de duurzame of biologische teeltomstandigheden. Maar laat ons wel wezen, tegen een correcte prijs.

Tijd dus om een en ander onder ogen te zien:  
Waar komt ons eten vandaan? Hoe wordt het gecontroleerd? Zijn we terecht bang voor wat ons wordt voorgeschoteld? Is duurder beter? Wat met ggo’s en biologische voeding? Of het nut van additieven? En wie ziet door de bomen het bos nog als het gaat om labels en keurmerken?

Een onthullende lezing over een onderwerp dat velen letterlijk en figuurlijk op de maag ligt, met concrete adviezen en tips.

Ivo Mechels, geboren in 1960 in Deurne, is de woordvoerder van de Belgische Vereniging voor Consumentenbescherming, Test-Aankoop. Sinds 2013 is hij directeur van het departement Lobby en pers van de internationale koepel van de consumentenorganisatie. Ivo Mechels bracht zijn boek ‘100% voor de consument' uit, met verhalen over hoe de burger bedrogen wordt en met advies over de bescherming van de rechten. 

De lezing vindt plaats in de bibliotheek, Keistraat 5 in Laarne. De deelnameprijs is 5 euro p.p. Info en inschrijving op 09/368 13 95, bibliotheek@laarne.be of via het online inschrijvingsformulier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten