dinsdag 21 november 2017

Uniek archief van Fotogroep Trefpunt overgedragen aan de bibArchief FOROGROEP TREFPUNT
Deze week verscheen de laatste gedrukte archiefmap met daarin het verzamelde beeldmatieraal van Fotogroep Trefpunt. Deze vereniging besloot ermee op te houden in 2015 maar dit niet zonder het hele archief op papier en digitaal over te dragen aan de bibliotheek en Castellum, de vereniging voor lokale geschiedenis van Kalken en Laarne. Na 2 jaar is de overdracht nu definitief afgerond. De leden van Fotogroep Trefpunt stellen hun hele archief ter beschikking voor iedereen die er wenst gebruik van te maken. De dvd's met de fotobestanden zijn uitleenbaar in de bibliotheek. De Fotogroep zorgde tussen 1967 en 1984 voor een unieke erfenis aan beelmateriaal die ze met veel zorg hebben bewaard en ontsloten. Zopas verscheen het laatste deel op papier van de periode 1983-1984. Eerder verschenen deze foto's al in digitale versie.

Emiel Fack en Eric De Wilde van Fotogroep Trefpunt overhandigden 2 jaar geleden de eerste archiefmap aan Antoon Afschrift van Castellum.
Bij wijze van eerbetoon aan de bezielers, vertellen we hierbij nog eens het verhaal van de Fotogroep:

HET LAARNE-ARCHIEF

‘In den beginne’… (halfweg 1967) was er Fotoclub Laarne, de oorspronkelijke naam van de latere Fotogroep Trefpunt.
Lid van het eerste uur Robert De Geest maakte van diverse lokale gebeurtenissen opnamen. Dit gebeurde op diafilm, zodat deze reeds tijdens de allereerste tentoonstelling, met de oktoberkermis, konden geprojecteerd worden. Het publiek toonde massaal interesse en later werden er avondvullende projecties gegeven (in het toenmalige Gildenhuis), die berucht werden als ‘Echo Laarne’.
Het waren professioneel afgewerkte voorstellingen waarbij pure reportage op een plezante,  relativerende wijze afgewisseld werd met soms compleet verzonnen gebeurtenissen. Gans Laarne kwam er naar kijken.

De enorme hoeveelheid beelden werd toen geleverd door verschillende groepsleden. Sommigen zijn er vandaag nog steeds bij, anderen stapten over naar nieuwe bezigheden.
Ere aan wie ere toekomt, het leeuwenaandeel van de opnamen en reproducties van ons Laarne-archief werden gemaakt door:
Robert De Geest, Hervé Demerre, Eric De Wilde, Emiel Fack, Geert Synnesael en Marc Van Eeckhoute.

Projecties vergen heel veel voorbereiding, infrastructuur en ook betrouwbaar materiaal. Nadat Fotogroep Trefpunt stopte met de publieke voorstellingen, gebeurde er niets meer met de duizenden en duizenden dia’s. Een waardevol archief zag het daglicht niet meer…
Dat veranderde toen we voor ons tijdschrift ‘Beeld&Spraak’ regelmatig bijdragen met foto’s en tekst uit dat dia-archief publiceerden. Die vielen bij veel mensen in de smaak.


Uiteindelijk zette Emiel Fack steeds meer beelden van ‘Echo Laarne’ op papier. Het archief kreeg vorm, blad per blad en telkens vergezeld van de zo goed als oorspronkelijke teksten.
Die teksten werden bij de voorstellingen trouwens telkens knap ingesproken door Lucie De Geest en Marc Roobroeck.

Dank zij het titanenwerk van Emiel Fack ontstond ook een tastbaar archief over Laarne, over de mensen en de gebeurtenissen. Het werden dikke albums die op onze tentoonstellingen heel veel inzage kregen van vele bezoekers.

In het digitale tijdperk kreeg een en ander een logisch vervolg: Emiel Fack begon het materiële archief te digitaliseren. Het resultaat is een aantal ingescande albums, vol foto’s met de bijhorende teksten, van het Laarne-archief van Fotogroep Trefpunt.
De albums werden op CD gezet en aldus voor iedereen beschikbaar gemaakt.
Het kon de toegankelijkheid van ons archief alleen maar vergroten en wij stellen deze CD’s in de bibliotheek ter beschikking.

Ik dank Castellum omdat zij dit archief voortaan bewaren, de BIB voor hun goede medewerking en tenslotte al de mensen van Laarne voor de warme sympathie waarmee we steeds overal werden onthaald.

Eric De Wilde, januari 2015


1 opmerking:

  1. Geachte, ik stel vast dat het archief foto's en teksten omvat vanaf 1967 tot een aantal jaren geleden.
    Geboren in Laarne en er tot 1970 inwoner, ben ik geïnteresseerd in archieven van de jaren '50 en '60.
    In die periode werden nu en dan feeststoeten georganiseerd; ook allerlei activiteiten en kermissen waren bijzonder. Zo was er midden jaren '60 (1965 of 1966) een feeststoet gehouden toen Albert Van Damme Belgisch kampioen cyclocross was. Bestaan over die stoet foto's van de verschillende deelnemende groepen (of kranten- en tijdschriftencommentaar) ?

    BeantwoordenVerwijderen